Skip Navigation or Skip to Content

Kleine havens kwetsbaar voor criminaliteit

1 augustus 2023
1 min leestijd

De kleine havens in ons land zijn een ideale dekmantel voor criminelen. Een drijvend drugslab, James bond-achtige onderwaterscooters en kitesurfers die drugs uit het water vissen met behulp van een GPS-tracker: criminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om drugs in ons waterrijke landje te verplaatsen.

Criminele kitesurfers pikken drugs op uit zee

— Het Misdaadbureau

In aflevering 29 van de podcast van Het Misdaadbureau gaat het over drugsmokkel en hoe criminelen steeds meer gebruik maken van de kleinere havens. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Yarin Eski van de VU, Suus de Kovel van Platform Veilig Ondernemen Regio Rotterdam en Marloes de Heij, zij leidt een overheidsproject om ondermijning tegen te gaan in het Noordzeekanaalgebied. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en achtergronden en ontsnapt hopelijk uit een escapeboot.

Bezoek de Escapeboot in Friesland
Leer ook de signalen herkennen van verdachte omstandigheden in de haven. Bezoek de Escapeboot, die eind augustus afmeert in Sneek, Grou en Leeuwarden. Kijk hier voor meer meer informatie en aanmelden.