Skip Navigation or Skip to Content

Gemeenten alert op criminele activiteiten in buitengebied

12 februari 2024
1 min leestijd

Agrarische bedrijven in het buitengebied zijn aantrekkelijk voor criminelen. In Opsterland zijn echter weinig meldingen van druglabs of hennepplantages op boerenbedrijven. “En dat willen we graag zou houden”, aldus burgemeester Andries Bouwman.

Het is goed te weten welke signalen kunnen wijzen op criminele activiteiten

— Gaby de Ruiter, vertrouwenspersoon LTO Noord

Het idee oogt misschien wat naïef. De drie OWO-gemeenten lanceerden donderdagmiddag bordjes die boeren op hun schuur kunnen hangen om criminelen af te schrikken. Of doorgewinterde criminelen daarvan onder de indruk zijn? “Maar het is wel een signaal”, aldus burgemeester Andries Bouwman van de gemeente Opsterland. “Het laat zien dat de gemeente en de politie meekijken en toestemming hebben van de boer om zo nu en dan eens rond te kijken.”

Controle met drones

Op de bijeenkomst in De Wier in Ureterp waren donderdagmiddag ook de burgemeester van Oost- en Weststellingwerf aanwezig. Ooststellingwerf had in 2022 bijvoorbeeld te maken met een explosie in een drugslaboratorium waarbij een dodelijk slachtoffer viel. In Weststellingwerf zijn er voorbeelden van criminelen die in maisvelden hennep planten, de zogenaamde buitenteelt. De drie OWO-gemeenten beschikken daarom nu samen over een drone waarmee ze inspecties in het buitengebied uitvoeren. “Vorig jaar zijn twee buitenteelten aangetroffen”, aldus burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. “Een in een natuurgebied en een op het land van een boer. Er zijn voorbeelden bekend van boeren die iemand aan de deur kregen met de waarschuwing om de komende tijd maar niet in een bepaald stuk land te komen. Wat doe je dan?” (Bron: Sa!Media)

 

Lees alles bij Sa!Media
Burgemeesters OWO-gemeenten