Skip Navigation or Skip to Content

Fake carriers ontmaskerd: 9 tips om ladingdiefstal te voorkomen

12 december 2024
1 min leestijd

Fake carriers, nepvervoerders die waardevolle ladingen stelen, vormen een groeiend probleem in de transportsector. Vooral in aanloop naar drukke periodes, zoals de feestdagen, nemen de incidenten toe. Hoe gaan deze criminelen te werk, welke signalen kun je herkennen en wat kan je doen om je bedrijf te beschermen?

Hoe werken fake carriers?

We vragen het aan Koen Peters, hij is werkzaam bij de Eenheid Landelijk Expertise en Operaties op het gebied van transportcriminaliteit en ladingdiefstallen. Want welke methoden gebruiken criminelen om betrouwbaar over te komen?

Scouting op platforms is een veel gebruikte methode vertelt Koen. “Ze creëren accounts op digitale vrachtplatforms en scannen advertenties op ladingen die ze willen stelen. Vaak nemen ze buiten het platform contact op met de leverende partij en gebruiken vervalste identiteitsbewijzen, bedrijfsdocumenten en handtekeningen.” Koen vult aan dat criminelen daarnaast accounts aanmaken met vervalste documenten. Ze zijn maar kort actief op zo’n nieuw account en verduisteren meerdere zendingen voordat ze worden opgespoord. “Soms doen criminelen zich voor als een echte vervoerder. Ze nemen de lading mee, maar doen alsof er onderweg een probleem is, zoals een defecte trekker. In werkelijkheid wordt de lading naar een andere locatie gebracht en gestolen”, aldus Koen.

Wat zijn de signalen van een fake carrier?

  1. Afwijkende communicatiekanalen: Gebruik van gratis e-mailservices zoals Gmail of ProtonMail.
  2. Onregelmatigheden in documenten: Vervalsingen in vergunningen, verzekeringspolissen of vrachtbrieven.
  3. Afwijkende contactgegevens: Kleine verschillen in e-mailadressen of telefoonnummers, zoals een extra streepje in het adres.
  4. Druk uitoefenen: Criminelen willen vaak snel handelen en vermijden gedetailleerde verificaties.
  5. Niet te verifiëren gegevens: Een transporteur zonder goede recensies of referenties is verdacht.

 

 

Lees het hele artikel