Het onderwerp? Ondermijning op het platteland. Een groeiend probleem dat ook in deze regio steeds zichtbaarder wordt. “Het speelt echt,” benadrukte Sjoerd de Vries, secretaris van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. “We verwachten dat 1 op de 4 agrariërs de komende jaren stopt. Dat betekent meer leegstand – en leegstand trekt criminaliteit aan.”
Criminelen zijn steeds vaker op zoek naar afgelegen loodsen, stallen en schuren voor illegale activiteiten. Juist het platteland biedt, door zijn uitgestrektheid en beperkte toezicht, kansen voor ondermijnende praktijken.
Dantumadiel springt eruit in onderzoek
Uit recent onderzoek blijkt dat de situatie in Dantumadiel bijzonder zorgwekkend is. “Uitgezonderd Leeuwarden – want die is niet meegenomen in het onderzoek – staat onze gemeente bovenaan als het gaat om geregistreerde drugshandel,” aldus burgemeester Anja Haga. “Dat is enorm verontrustend.”
Ook de cijfers over vastgoedondernemers in de regio geven aanleiding tot zorg. “Landelijk heeft 15 procent van hen een strafblad, maar in onze regio is dat 46 procent. Daarmee staan we ‘by far’ bovenaan in Noord-Nederland.”
Politie en vertrouwenspersoon: meld verdachte situaties
Tijdens de bijeenkomst deelden diverse professionals hun ervaringen. LTO-vertrouwenspersoon Gaby de Ruiter vertelde hoe zij boeren bijstaat die met ondermijning of druk vanuit criminelen te maken krijgen: “Ik werk nu zo’n anderhalf jaar als vertrouwenspersoon en help veel agrarische ondernemers. Het komt vaker voor dan mensen denken.” Ook de wijkagent ondermijning van de politie Noardeast-Fryslân deelde zijn inzichten. Hij riep op tot samenwerking.
Samen verantwoordelijk
De boodschap van de avond was helder: ondermijning is geen ver-van-je-bed-show. Alleen door samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente, politie en vertrouwenspersonen kunnen we voorkomen dat het platteland aantrekkelijk is voor criminele activiteiten.
Video RTV NOF